Weer hand in hand met je kind
Info & links

Scheiding

Met scheiding wordt de beëindiging van een relatie tussen twee samenlevende partners bedoeld. Jaarlijks maken naar schatting zo'n 70.000 kinderen een scheiding mee. Deze scheiding brengt meestal grote veranderingen met zich mee, waar kinderen en jongeren erg aan moeten wennen. Daarnaast kan een scheiding ook andere effecten hebben op een kind, afhankelijk van de leeftijd. Zo gaan heel jonge kinderen vaak meer huilen of hebben ze een soort 'terugval' in hun ontwikkeling. Oudere kinderen voelen zich persoonlijk afgewezen, gaan hun boosheid soms elders uiten en de leerresultaten kunnen teruglopen. 

Het is dus belangrijk dat kinderen de scheiding goed verwerken om bovengenoemde problemen te voorkomen. Recent is er steeds vaker en meer aandacht voor de effecten van een scheiding op kinderen.

 

Infomatie over effecten van scheiding op kinderen vindt je op de website van het Nederlands Jeugd Instituut: www.nji.nl/scheiding

 

 

KIES

KIES is een methodiek om kinderen in echtscheidingssituaties te begeleiden. Deze methodiek bestaat nu tien jaar en is in diverse wetenschappelijke onderzoeken effectief bevonden. KIES heeft daarom ook de 'Parel' van onderzoeksinstituut ZonMW gekregen.

Lotgenotencontact blijkt voor kinderen en jongeren erg belangrijk te zijn. Dit kan natuurlijk in een KIES groep, maar ook online zijn er platforms te vinden.

 

Informatie over KIES: www.kiesvoorhetkind.nl

 

Platform voor kinderen en jongeren in scheidngssituaties: www.villapinedo.nl 

 

 

Autisme

Met autisme wordt eigenlijk austisme spectrum stoornis bedoeld. Er zijn namelijk verschillende vormen van autisme, die wel op elkaar lijken maar toch ook van elkaar verschillen. Globaal hebben alle mensen met autisme moeite met sociale contacten met andere kinderen en volwassenen, communicatie en flexibel zijn in denken en doen. Vaak zie je dat een persoon wat meer moeite heeft met bijvoorbeeld het flexibel zijn in denken en doen, terwijl een ander persoon met autisme juist veel meer moeite heeft met contact maken met andere mensen. 

Het kan voor mensen zonder autisme soms lastig zijn om je voor te stellen hoe het is met autisme. Daarnaast kan het voor ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen, klasgenoten, leraren en andere betrokkenen ook wel lastig zijn om de persoon met autisme te begrijpen...

 

Voor meer informatie, steun, bijeenkomsten en interessante boeken, zie de website van oudervereniging Balans Digitaal: www.balansdigitaal.nl

 

In het kader van Wereld Autisme Dag op 2 april zijn in 2013 verschillende afleveringen gemaakt van Autisme TV. De afleveringen zijn terug te vinden via Youtube. Aflevering 1, wat is autisme, vind je hier.

 

 

 


 

 

 webdesign by Robiz.nl Webdesign & Webhosting Heeze